Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Tornedalsk identitet i ett författarskap

På tornedalingarnas dag på Väsbys nationella minoritetsvecka var det författaren Mikael Niemi som stod för föredraget. På ett underhållande sätt fick åhörarna höra om den tornedalska kulturen och identiteten och också hur det präglat hans författarskap.
Mikael Niemis föredrag lockade många lyssnare och den stora humor med vilken Niemi berättade om sitt liv och författarskap fick publiken att många gånger brista ut i gapskratt. Tornedalen och den tornedalska identiteten var hela tiden närvarande i berättelsen.

– För mig är älven och skogen Tornedalen, säger Niemi och berättar vidare om hur just älven och den tornedalska 1600-tals poeten Antti Mikkelinpoika Keksi har varit en inspiration till hans senaste roman "Fallvatten" som handlar om en katastrof som sker när Suorvadammen brister.
 
Genombrottet med Vittula
Mikael Niemis genombrott kom med boken "Populärmusik från Vittula" för vilken han tilldelades Augustpriset år 2000.
 
– Innan "Populärmusik från Vittula" var jag okänd, oläst och fattig, berättar Niemi.
 
I boken har musiken en stor del och just musik är ett av hans stora intressen. Under föredraget fick åhörarna höra den fantastiska berättelsen om när Niemi ersatte basisten i rockbandetn Nazareth på Tannavallen i Pajala 1984 och hur det bidrog till att han sedan kunde försörja sig som författare innan det stora genombrottet.

Mikael Nimei

Mikael Niemi

Mikael Niemi
Sidansvarig: Maria Röstberg
Senast uppdaterad 06 december 2013

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster