Finland är bäst på tyngdlyftning

Väsby var arena för helgen landskamp i tyngdlyftning mellan Sverige och Finland. Eventet lockade drygt 150 personer och Finland åkte hem som vinnare på både dam- och herrsidan.
Helgens landskamp i tyngdlyftning hölls på Väsby skola och arrangerades av Sverigefinska skolans föräldraförening tillsammans med Väsby Atletklubb samt Svenska tyngdlyftningsförbundet. Karoliina Lundahl, ordförande i Sverigefinska skolans föräldraförening och själv världsmästare i tyngdlyftning 1994 och 1998 var en av dem som höll i taktpinnen för helgens tävling. Hon berättar att det var ett fantastiskt lyckat event.

– Det var roligt att det var upp emot 150 personer som kom och också kul att det var så många som besökte en tyngdlyftningstävling för första gången. Jag är också speciellt glad över att det även kom besökare från Finland, säger Karoliina Lundahl.

Tävling med miljötänk
Tävlingen började med att landslagen vandrade in med sina nationsflaggor och elever från Sverigefinska skolan sjöng Finlands och Sveriges nationalsånger. Inledningstalet hölls också på två språk, den svenska delen av Kristina Klempt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och den finska av Eila Bromme, ordförande för finska förvaltningsområdets samrådsgrupp. Båda lyfte under talet fram hur bra det kändes att landskampen landat i just Väsby.

– Det var ett mycket speciellt arrangemang, och intressant att få se dessa fantastiska urstarka idrottare. Jag tycker också att Väsby atletklubb och Sverigefinska skolans föräldraförening gjort ett kanonjobb med att arrangera detta. Jätteroligt var också att föräldraföreningen fått kommunens miljöstöd så att de kunde ha ett ekologiskt café, speciellt viktigt nu när Väsby är Sveriges miljöbästa kommun, säger Kristina Klempt.

Finland drog längsta strået
I tävlingen drog Finland det längsta strået både på dam- och herrsidan. På damsidan visade europamästarinnan i stöt, Meri Ilmarinen, på mycket starka lyft som tangerade det finska rekordet. På herrsidan var det Eero Retulainen som hade det bästa resultatet, och också gjorde höstens bästa tävling.

– Det allra finaste omdömet vi fick var från förbundskaptenen i finska landslaget som speciellt tackade barnen som varit med och bidragit till den varma stämningen och det mycket energiska arbetet, avslutar Karoliina Lundahl.

Meri Ilmarinen

Medaljer delas ut

Prisutdelning

Finska nationalsången sjungs