Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Driv och initiativ välkomnas

Upplands Väsbys kommun har tagit ett framgångsrikt steg från traditionell förvaltning till en affärsmässig koncernorganisation med styrkort. Skiftet har medfört en unik dynamik som både engagerar medarbetarna och lockar nya krafter.

Sara Svanfeldt

Titel: Chef HR & lön.
Utbildning: Personalvetare, Uppsala universitet, examen 1999.
Vilken är din favoritinnovation?
”Swish, klarar mig inte utan!”

Torgny Hagelin

Titel: Personaldirektör.
Utbildning: Personalvetare, Mittuniversitetet, examen 2000.
Vilken är din favoritinnovation?
”Blixtlåset i all sin enkelhet, en otrolig innovation”

Det finns en stolthet och glädje hos både Sara Svanfeldt, chef HR & Lön, och personaldirektör Torgny Hagelin när de beskriver resan som kommunen har gjort. Efter ett politiskt skifte 2010 byggdes en ny strukturerad plattform att arbeta efter. I den tidigare organisationen skulle 103 mål uppfyllas. En näst intill omöjlig uppgift. Nu arbetar kommunen med endast tio prioriterade mål.

– Vi har vågat prioritera och strukturera, 103 mål blev tio. Men för att nå målen måste medarbetarperspektivet finnas med i alla frågor, understryker Torgny. Vi vill ha engagerade och stolta medarbetare. De ska vara våra ambassadörer. För att få en bra dialog mellan ledningen och medarbetarna har vi interna aktiviteter, som frukostmöten. Att medarbetarna redan är engagerade kan vi se i den medarbetarundersökning vi gör årligen. Den är dessutom unik eftersom svarsfrekvensen är 90 procent!

– Vi är i ständig rörelse. Våra chefer har haft möjlighet att genomgå ett ledarprogram för personlig utveckling och nu är det medarbetarnas tur. Tanken är att de ska bli än mer delaktiga. De ska bli med-ledare.

En kommun med drag

I sann employer branding-anda har HR och kommunikation krokat arm och jobbar tillsammans. Det har blivit en vinst både för varumärket Upplands Väsby och kommunen som arbetsgivare. De som söker tjänster har alltid goda kunskaper och man lockar många studenter.

– Vi har lyckats förmedla hur häftigt det är arbeta hos oss. Vi jobbar i samhällets mitt för en större sak där det finns medborgare i slutänden som ska ha vatten i kranen och en bra skola. Jag är stolt över att jobba här. Det händer alltid saker. Kulturen tillåter att man får prova en idé och det är okej att göra fel. Vi har ett kvalitetspris och ett innovationspris för idéer som underlättar arbetet eller gynnar medborgare. Ett exempel är vår felanmälningsapp, berättar Sara.

– Saker och ting ligger inte i långbänk. Det går snabbt att få igång en verksamhet. Ett exempel är projektet ”Ung i Väsby” där ungdomar tillfrågades om vad de önskade sig. De ville ha en parkourpark, och då byggdes en. I den här kommunen hinner man både initiera frågor och se dem förverkligas. Politikerna är med på banan och medborgaren möts av öppenhet, säger Torgny.

Medarbetarna vågar och gör

Devisen ”Väsby vågar och gör” symboliserar verkligen kommunen.

– Vi har ett äkta engagemang och dialog på alla nivåer, säger Torgny. Ett bevis är den grupp för jämställdhetsdiskussioner som några medarbetare bildade spontant, helt utanför arbetsbeskrivningen. Ett annat bevis är när två medarbetare kom fram till mig under ett möte för att diskutera en fråga. Det gladde mig. De ville delta, det är ett gott betyg!

Annorlunda är bra

– Det är konkurrens om bra arbetskraft och vår utmaning är attrahera och behålla medarbetare. Vi kommer att jobba mer med sociala medier och synas på arbetsmarknadsdagar. Väsby vågar sticka ut hakan och pröva nytt, avslutar Sara.

Sidansvarig: Sara Svanfeldt
Senast uppdaterad 17 mars 2017

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster