Upplands Väsby i Dagens Industri

Den här veckan har en bilaga om Upplands Väsby bifogats i Dagens Industri. Sytftet är att skapa ett intresse hos näringsliv, byggaktörer och inflyttare. Här kan du läsa ett smakprov ur bilagan, en intervju med Upplands Väsbys kommundirektör Hillevi Engström.

”Hållbart växande är en av de viktigaste uppgifterna för kommunen”

Högt och lågt, stort och smått, det mesta kan hända – och händer – i en kommun. Hillevi Engström kommundirektör i Upplands Väsby kommun hanterar allt från äldreomsorg till byggfrågor och menar att hållbart växande är en av de viktigaste uppgifterna för kommunen framöver.

Att få medverka till att utveckla Upplands Väsby på ett hållbart sätt inför framtiden är en viktig drivkraft, även om uppgiften i sig inte är helt enkel.

– Välfärden måste hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen. Om vi vill locka människor till våra fina bostäder kan vi inte bygga snabbare än att det finns service i form av till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Vi ska fortsätta att höja ribban i vårt hållbarhetsarbete, inte bara vad gäller miljö och ekonomi utan också i sociala frågor. Slutar man att förbättras slutar man att vara bra, säger Hillevi Engström.

Ingen dag är den andra lik för en kommundirektör. Det finns alltid saker att ta itu med, från äldreomsorg till byggfrågor och infrastruktur och ambitionerna är höga både hos kommundirektören och medarbetarna.

– Det finns många viktiga frågor kvar att jobba med. Förra året klättrade vi 148 steg i skolrankingen och att få följa med på en resa med sådana resultat är väldigt inspirerande. Det är också roligt att verka i en kommun som uppmuntrar att tänka i nya banor. Ett bra exempel är allaktivitetshuset Messingen som invigdes 2011. Upplands Väsby vågade ganska friskt och var tidigt ute med den typen av projekt, och det är jätteroligt att det finns utrymme i kommunen för sådana satsningar, säger Hillevi Engström.

Arbetet som kommundirektör har självklart sina utmaningar. Att lyckas förena vision med verklighet är en av dem.

– Vi har alltid högre ambitioner än vad vi har resurser. Det kan vara en svår kombination när man både snabbt och kvalitetsmässigt ska omsätta kommunens beslut i praktiken. Därför måste vi ibland titta på vad vi kan minska på utan att för den skull försämra servicen till våra invånare, konstaterar Hillevi Engström.

Att ha spännande arbetsuppgifter och få verka i en välkomnande kommun i ett expansivt skede är några av skälen till att hon trivs så bra på jobbet.

Hon vill särskilt lyfta fram engagemanget som finns, både hos medarbetarna på kontoret och invånarna runtom i kommunen.

– Upplands Väsby är en välkomnande och engagerad kommun med en vänlig atmosfär. Här finns plats för alla sorters människor, från landets mest välkända företagsprofiler till nyanlända som kommer hit med enbart en väska på ryggen. Den öppenheten präglar hela kommunen och har lagt grunden för vårt växande näringsliv, säger Hillevi Engström.

Med en så stor bredd på arbetsområdet måste kommundirektören vara lite av en tusenkonstnär.

– Alldeles nyss fick jag ett mail om en badstrand som behövde rensas, och man vet aldrig vad det blir imorgon. Det mesta kan hända i en kommun, men det är också det som gör jobbet så spännande, säger Hillevi Engström glatt och hastar vidare.

Text: Adrianna Jalming

Sidansvarig: Per-Ola Lindahl