Kulturstipendiater utsedda

Igår tog kultur-och fritidsnämnden beslut om att fördela  år 2016-2017 kulturstipendiesumma på totalt 100.000 kronor till fem stipendiater med olika motiveringar.

2016-2017-års kulturstipendiater

1. Johanna Aust för sin dokumentärfilm ”Efter Ida”, 40. 000 kronor

Motivering: Med ett tydligt avgränsat ämne och en stark Väsbykoppling vill Johannas film EFTER IDA väva ihop flera universella livsteman som kärlek, saknad, skuld och rädsla. I hennes berättelse finns också en tydlig ambition att vilja undersöka hur en kollektiv läkeprocess kan förena ett samhälle i dag, för att kunna gå vidare imorgon.

2. Anders Skarin för sitt arbete med musikskåp, ett hantverk bestående av återvunna gamla musikinstrumentsbitar, 20. 000 kronor

Motivering: Med ett unikt hantverksutövande kombinerat med ett intresse för återvinning och nyskapande teknik, ger Anders musikskåp resonans av dåtid och framtid på ett uppfinningsrikt och klimatsmart sätt.

3. Johanna Gustavsson för sin barnklädeskollektion där 50 % av intäkterna doneras till barncancerfonden, 15. 000 kronor

Motivering:Johanna visar prov på ett fint helhetstänk med starkt barnrättsperspektiv, där en röd tråd löper mellan kläder för barn idag och vård för behövande barn imorgon.

4. Michael Olausson, för färdigställandet av skrift om Runsa fornborg (projekt startade 2010),

15 000 kronor

Motivering: Med ett tydligt fotsteg i forntidens Väsby är Michaels skrift om Runsa ett viktigt riktmärke för levandegörande och vård av kommunens kulturhistoria framåt.

5. Katri Vähäverkkomäki, för sitt arbete och utveckling av Finska söndagar i Upplands Väsbys bibliotek, 10.000 kronor.

Motivering:

Inom ramen för Väsbys finska förvaltningsområde är Katri en värdig ambassadör för hur förvaltning och utveckling kan hitta symbios i bibliotekets ordinarie och långsiktiga arbete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så gick utnämningen till

Totalt fick kommunen in 19 ansökningar.

I bedömningen har arbetsgruppen som bestått av nämndens ordförande (Leif Beijhed V) och vice ordförande ( Anki Jyttner S) samt kulturstrateg på kultur-och fritidskontoret Elisabet Eklund särskilt tittat på  kriterier  som ett unikt estetiskt uttryck, hållbarhetstänk, barnperspektiv samt stark Väsbyanknytning.

Kulturstipendiaterna kommer att få sitt pris utdelat på Väsbygalan den 28 januari.

Sidansvarig: Per-Ola Lindahl
Senast uppdaterad 12 december 2016
Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besöksadress: Dragonvägen 86 • Telefonnummer: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster