Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Mat för förskolebarn och skolbarn

En skolmåltid/måltid på förskolan bör varje dag bestå av:

  • En eller gärna fler lagade rätter, med fördel ett vegetariskt alternativ som alla får ta av
  • Salladsbord med minst fem olika komponenter
  • Bröd och matfett
  • Mjölk och vatten

Det är bra om de lagade rätterna planeras och presenteras för matgästerna enligt tallriksmodellen. Inga söta drycker (saft, måltidsdryck, läsk, energidryck), bakverk, glass eller godis bör serveras på skolan.

Lunchen kan vara en av dagens höjdpunkter. Barnen och eleverna bör kunna både känna matglädje och må bra av maten. En satsning på bra mat i förskolan och skolan är en satsning på hela verksamheten.

Mätta och nöjda barn och elever har bättre förutsättningar att lära och genom att integrera måltiden i verksamheten kan den bland annat användas som ett pedagogiskt verktyg. Bra måltider i trevlig miljö, där barn och vuxna äter tillsammans ger personalen möjlighet att förmedla och praktisera en positiv attityd till mat och måltider Det är samtidigt ett tillfälle för social samvaro och för att bygga relationer.Därför är det viktigt att följa upp att så många som möjligt äter och helst en hel portion lunch varje dag.

Barnen och eleverna bör kunna både känna matglädje och må bra av maten

Skoleleverna bör kunna både känna matglädje och må bra av maten.

Sidansvarig: Per-Ola Lindahl
Senast uppdaterad 22 maj 2015

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster