Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Upplands Väsby Årets Återvinningskommun!

Upplands Väsby kommun har utsetts till Årets Återvinningskommun av facktidskriften Recycling och flera branschorganisationer. I motiveringen står bland annat att ”Upplands Väsby är inte rädd för att testa nya saker och har öppnat upp för nya varianter av fastighetsnära insamling.” Avfallsenheten har också tilldelats kommunens innovationspris.

Fredrik Karlsson och Lotten Andersson, Avfallsenheten. Foto: Teresa Frykman SÖRAB.

Fredrik Karlsson och Lotten Andersson, Avfallsenheten. Foto: Teresa Frykman SÖRAB.

- Roligt att vårt arbete med det innovativa pilotprojektet ”Hemmavinst för småhus” som genomfördes under 2015, samt vårt samarbete kring våra återvinningsstationer uppmärksammas säger Fredrik Karlsson, chef för Avfallsenheten.

Projektet gick ut på att ett hundratal villor i kommunen under en period fick prova ett så kallat fyrfackskärl. Kärlet gör det möjligt att källsortera i direkt anslutning till sin bostad istället för att behöva forsla bort sina tidningar och förpackningar till en återvinningsstation, vilket var mycket uppskattat av de som ingick i projektet. Att prova fyrfackskärl som insamlingssystem är långt ifrån unikt, men anledningen att Upplands Väsbys projekt uppmärksammades var det unika sammarbetet mellan de olika aktörerna som ingick i det.

Den fulla motiveringen lyder: ”Upplands Väsby är inte rädd för att testa nya saker och har öppnat upp för nya varianter av fastighetsnära insamling. Kommunen arbetar även idogt och aktivt med en helhetssyn kring insamlingen av avfall, både när det gäller fastighetsnära insamling som återvinningsstationer. Man har en ständig och öppen dialog med entreprenörer, andra kommuner och producenter. I Upplands Väsby står miljönyttan i fokus och de vill därigenom skapa framtidens bästa kretsloppssamhälle.”

Priset Årets återvinningskommun delas ut av facktidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige, Återvinningsindustrierna samt FTI – Förpacknings och tidningsinsamlingen.

Läs mer på recyclingnet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Projektet ”Hemmavinst för småhus” tilldelades även ett av kommunens Innovationspris för sitt, i branschen, unika genomförande och för nyttan det tillfört medborgarna, kommunen och miljön.

Så tack alla Väsbybor för att ni sorterar era sopor och för att ni låter oss prova nya, innovativa och spännande idéer och arbetssätt!

Sidansvarig: Per Lagheim
Senast uppdaterad 02 december 2016

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster